07 septembra, 2009

Newaza v armáde

Ľudia si radi pozerajú "reality" videá kde sa umiera, či je v nich len veľa násilia, havárie, samovraždy, pouličné bitky. To všetko a ešte viac nájdete na internete. Možno došiel čas na ďalšiu svetovú vojnu, aby sa planéta zas trošku spamätala.
Všetko začína byť zas presiaknuté túžbou po realite.

Nový ľudia sa často pýtajú na svojej prvej hodine výuky bojového umenia, že či to bude dať v ich realite použiť. Bojové umenia prežili stovky či tisíce rokov, ale nedôvera nových študentov je čoraz viac zreteľnejšia. Že by sa bojovalo inak? Pochybujem. Ľudia sa už tisíce rokov zabíjajú rovnakým spôsobom. Vylepšili sa len zbrane. Zabúda sa, že umenie boja robí daný bojovník, nie reči ani články a tobôž nie porovnávacie súťaže, pretože môžete byť "Gracie" aký chcete, odstreďovač vás dostane. Nie je totiž všetko realita, čo sa na realitu podobá. Tým samozrejme nehovorím že by BJJ nebolo dobré čí menej reálne, ale reálnejšia je atómka alebo rotačný guľomet. Má to lepšie argumenty :-)

S príchodom súťaží MMA za začalo uvažovať o použití výuky boja na zemi v rámci armádnej výučby sebaobrany. Áno prečo nie, však aj štatistiky hovoria že aspoň 80% boja je boj na zemi. Žiaľ nie vojenskej. Najmä americká armáda sa stala "reálnejšou" a zapracovala do osnov výuky aj boj na zemi (Ruská to mala dávno keďže mala vojenské SAMBO ). Techniky v armádnych publikáciách, v ktorých sa v 2 svetovej a aj dlho po nej, ukazovali techniky pre vojakov, sa tieto techniky zrazu doplnili aj o boj na zemi (viď najnovšia publikácia pre armádu USA ). Mnohí veteráni vojen sa zhrozili nad týmto počinom, pretože boj vo vojne je boj na bodáky, streľba a podobné aktivity. Boj na zemi je to posledné čo by ste si chceli priať. Áno treba sa aj tomu venovať, ale tlačiť takúto predstavu reality do armádnych publikácií je nezmysel. Predstava že sa s nepriateľom váľate zopár minút po zemi a nasadzujete mu páku je naivná, keďže v zapätí vám z chrbta, hlavy a aj z ďalších miest tela trčia bodáky iných útočníkov. Aj napriek protestom sa newaza už dostala do armádnej výučby. Určite ste narazili napríklad aj na publikácie, vydané za 2 svetovej vojny či neskôr, v štýle "Kill Or Get Killed" od človeka menom "Rex Applegate" Zaujímavé je, že vtedy, aj keď jujitsu bolo známe a učilo sa, sa moc bojom na zemi v armáde v týchto publikáciách nezaoberali. Asi preto, že straty v jednotkách "Commandos" vraj boli niekedy až 80%. Došla však asi nová doba a potreba začleniť boj na zemi do výuky vo väčšej miere.
Tak teda veľa šťastia novodobým gladiátorom. Budú ho potrebovať. Všetko v správnej miere je totiž základ úspechu.