29 mája, 2008

Ako nepodľahnúť ilúzii ?

Občas počuť, že jedine tie tajomné veci čo chápe len MAJSTER sú to pravé orechové čo z človeka spraví budoku. Volajú to fíling, cítenie, vytušenie a podobne.

Jedine filing je rozhodujúci pre boj, nie techniky, brutalita, sila alebo umenie improvizovať a veru ani zdravý rozum ani chápanie základov fyziky to vraj nie sú.

Poďme trochu pouvažovať.
Teda čo je filing by bolo potrebné poznať hneď na začiatku, aby tomuto slovu každý rozumel.

V preklade je to cítenie. Môže ísť o cítenie pohybov alebo vzdialenosti ako pri chisao, alebo o cítenie správneho načasovania alebo dokonca vycítenie úmyslu. Toto slovo je záhada sama o sebe. A ja mám tiež problém priradiť správne odpovede k tomu čo to sakra ten filing vlastne je.

Bez správneho základu, vedenia a štúdia sa mnohí dávajú cestou ilúzie. Myslia si , že keď budú šaškovať oni a aj ľudia naokolo, ktorí už podľahli mysticizmu danej osoby, bude majstrovstvo stále pre mnohých nedosiahnuteľné. Áno bude!! Dôvod je prozaický. Funguje to vždy len na "preverených osobách". To že na reálnych záznamoch pouličných bojov a prepadov je vidieť vždy len tú tienistú stránku umenia boja už nikoho nezaujíma. Je čas prebrať sa.

Ľudia si to rôzne vysvetľujú a niekedy mám pocit že sa bojové umenia stávajú len umeniami a tá bojová stránka pomaly mizne.

Ľudia zo špeciálnych jednotiek trénujú tvrdo. Ich tréning je tvrdý pretože ich spôsob boja to vyžaduje. Neklamú sa na tréningoch mystickými pohľadmi a ešte mystickejšími technikami.
Za éry 2 sv. vojny boli straty v jednotkách Commandos až vyše 80%. Aký zmysel by mala výučba jemných, až mystických princípov v technikách? Žiadny !!
Moderné systémy hlásia do značnej miery návrat k bojovému zmyslu techník. Otázka je dokedy, keďže ľudia sa radšej dajú klamať, než by mali riadne makať.

Ako to vyzerá keď niekto podľahne vlastnej ilúzii je možné pozorovať na tomto videu.