23 júna, 2007

Ako proti psom.


Útok psa môže byť naozaj strašný. Môžete byť aj vážne zranený alebo usmrtený. Čo robiť pri hroziacom útoku?

Môžete sa dostať napríklad na teritórium psa, ktorí na Vás zaútočí. Základné pravidlo je, neprekvapiť psa. Neprekvapiť resp. nevyrušovať ho pri spánku alebo jedení. Ak je pes na „svojom“ území alebo v spoločnosti mláďaťa, bude v ochrannom móde. Treba byť opatrný, pretože vtedy sa psy nehrajú. Neignorujte jeho reakcie ako zúrenie a vrčanie. Neutekajte, pretože psov inštinkt mu bude hovoriť aby vás naháňal. Namiesto toho ostaňte pokojne stáť s rukami pri tele, bez zbytočnej gestikulácie. Neukazujte ani strach ani prehnanú sebadôveru. Pre psa je to stále hrozba. Neusmievajte sa, pretože to vyzerá že ceríte zuby a vyzývate ho na súboj. Kontakt očami je tiež ale zlý nápad, pretože tak ako môže byť nepríjemný pohľad človeka na človeka, môže sa aj pes cítiť ohrozený vašim pohľadom. Pes to môže pochopiť ako výzvu z vašej strany. Je lepšie mať skôr uprený pohľad, pretože ak odvraciate zrak, pes to môže pochopiť ako slabosť z vašej strany. Najlepšie je mať tzv. neutrálny telesný jazyk, a to aj oči. Ide o to rozptýliť situáciu, aby pes stratil o vás záujem. V prípade útoku je možné použiť silného hlasu so slovami „stáť“ alebo „fuj“ a podobne, pretože psy, dlho žijúci s ľuďmi, sú navyknutý na podobné slová s použitím silného kamae teda postoja. Psy vedia že sa práve nehráte a aj oni by mohli byť zranené. Pozor však na použitie rýchlych pohybov alebo výkriku. To nie sú dobré spôsoby ako odstrašiť psa. Ak sa boju zo psom nedá vyhnúť, je dobré nespôsobovať psovi viac bolesti či utrpenia než je potrebné. Veľmi dobrá taktika je dať psovi niečo do čoho sa zahryzne, prípadne si medzi sebou a psom udržať vzdialenosť. Môžete si napríklad ruku omotať viacerými vrstvami látky a na udržanie vzdialenosti použiť noviny, bicykel alebo palicu.

Ak nemáte túto možnosť, potom dajte psovi svoju ruku aspoň trochu chránenú šatami. Ruku dávajte tak, aby pes nemohol poškodiť tepny na vnútornej strane predlaktia alebo zápästia. Nedávajte psovi ďalšie príležitosti k útoku ak už útok nepokračuje. Je chyba ťahať ruku ktorú hryzie pes. Najviac sa ruka poškodí práve pri vyťahovaní, kde sa poškodia cievy a tkanivo. Najlepšie čo môžete urobiť je natlačiť vašu ruku čo najhlbšie to psej tlamy. Môže mu to zastaviť prívod vzduchu, alebo napríklad vyvolať zvracanie. Zásadne to však neskúšajte z krokodílom :-) . Ak pes je zahryznutý v ruke, má zraniteľné oči a hrdlo. Ostrí úder do hrdla ako aj zatlačenie očí fungujú na človeku aj na psovi rovnako dobre. V prípade nutnosti sa dá použiť chvat, pri ktorom ruku zatlačíte psovi do tlamy a druhou rukou mu za hlavou zlomíte väz. To je obrana, ktorá sa vraj učí proti bojovo vycvičeným psom. Ďalším manévrom je uchopiť psa za zadné nohy a švihnúť s nim ako s bičom na chrbát do poddajnej pozície a zlikvidovať ho. Jak ľudia tak aj psy majú tlakové body. Dosť účinné sú body v podpaží a body kde by mal človek kľúčnu kosť. Dá sa útočiť aj na spojenie čeľusti, teda niečo ako ľudská jazylka. Cez túto oblasť ide aj spleť nervov. V rovnakej oblasti ako u človeka je aj hlavná tepna v oblasti krku. Táto oblasť sa dá tiež použiť ako cieľ útoku, avšak môže byť dosť problematická pri svalnatých psoch ako pitbuly. Spreje, ktoré sa predávajú proti ľudským útočníkom nie sú vhodné na obranu pred útočiacimi psami. Pes sa totiž pohybuje rýchlejšie a hmla vytvorená sprejom nie je dostatočná, aby mohla rýchlo účinkovať. Komerčne dostupné prostriedky sú napríklad korenia alebo štipľavá paprika. Elektrické obušky s nízkym napätím, slúžiace na dobytok, nie sú moc vhodné proti agresívnym psom, pretože výška napätia nie je dosť vysoká. A samozrejme obrátiť sa to môže aj proti vám. Pre psov miernej agresivity je silný úder na ňufák postačujúci. Pre viac agresívnych psov sa dá použiť chvat s palicou, po ktorom dôjde k vytknutiu čeľuste.

Problém je že treba byť dosť rýchli. Ďalšia možnosť je zatlačiť palicu hlbšie ho čeľuste a pákou na prednú nohu , či skôr podtrhnutím, dostať psa na chrbát. Čo so svorkou psov? Obrana je iná než pri útoku jednotlivca, pretože psy sa vracajú k primitívnejšiemu správaniu. Najdôležitejšie je hneď identifikovať vodcu svorky a jeho náhradníka. Teda akúsi alfu a betu vo svorke. Po zlikvidovaní dvoch hlavných psov vo svorke totiž začne každý premýšľať samostatne a je možné že pochopia že útok nebol až tak dobrý nápad.