24 januára, 2011

Bahad Zubu

V tomto článku by som čitateľom rád priblížil Bahad Zubu, Filipínske umenie boja. V druhej časti prinesiem rozhovor so zakladateľom tohto systému s GM Epifaniom Yuli Romo-m.


V prvom rade si treba vysvetliť, čo to vlastne Bahad zubu znamená.

Bahad Zubu je deštruktívne bojové umenie a vychádza z hrubej a nefalšovanej reality. Usiluje sa o obnovenie primitívnych bojových metód štúdiom boja so zbraňami I bez nich, štúdiom dejín, kultúry a filozofie Filipínskych súostroví. Neexistuje tu žiadne zložité myslenie, techniky alebo metódy. Vyvaruje sa priamym útokom, neexistujú tu žiadne bloky, údery palice na palicu, či nôž na nôž. Nie je to obranný ani útočný systém, je to iba odpoveď na momentálnu situáciu okamžitou proti reakciou. V priamom preklade názvu Bahad zubu znamená duel alebo reálna hrozba čepeľovej zbrane a palice. Jeho kolískou sa považuje Manila, Filipíny a vychádza zo systémov ako Kalis Ilustrisimo, Borinaga a Go Ko Sha.

3 hlavné princípy podporujúce toto nádherné umenie sú: Provokácia, monitoring a príprava

Všetky tieto tri zložky spolu úzko súvisia a spolupracujú. Monitoring je však akoby nad všetkými princípmi. Vykonáva sa monitoringom najbližšej časti tela súpera zbraňou alebo holou rukou. Počas kontrakcie je vždy v kontakte so súperom jedna z týchto elementov.Neexistujú tu žiadne technické stupne v podobe technických páskov, či povinného odevu, ako to možno vídať u filipínskych bojových systémov s vplyvom japonskej a čínskej kultúry.

Zbrane:

V Bahad Zubu sú používané tieto zbrane:
-baraw / pisaw - nôž
-bio-olisi 42 "tyč "
-22 " , 24 " , 28 " & 32 " palice
-ostré meče
-prázdne ruky

Práca s vyššie uvedenými zbraňami sa medzi sebou nelíši, snáď len mierne v určitých aplikáciach. V podstate sú vykonávané v rovnakých pohyboch a prácou nôh. Paradoxne, dlhé zbrane ako palice či meče sú používané na krátku vzdialenosť so súperom, nože na dlhšiu vzdialenosť. Tréning s bio olisi, alebo ak chcete so 42 palcovou tyčou, je najlepším učiteľom a sparring partnerom pre tréning prázdnych rúk. Aplikácie sú však kompatibilné s kampilanom, nožom, či s tyčami. Tréningový sparring je vykonávaný s reálnou drevenou tyčou. V počiatočnom štádiu nácviku sa však vyvaruje útokom na hlavu z bezpečnostného dôvodu. Samozrejme, telo je bez akýchkoľvek ochrany. Prekonanie strachu z inkasovania úderu reálnou palicou je vštepovaná na tréningoch, kde cvičiaci nacvičujú techniky v reálnom čase, reálnou zbraňou s reálnou bolesťou. Keďže cieľom číslo 1 je vždy najbližšia časť tela, 98 percent útokov smeruje na prsty rúk, či z mierneho uhla na lakte.Toto umožňuje adeptovi za relatívne krátku dobu pochopiť princípom Bahad Zubu a vytvoriť u neho schopnosť sa brániť akejkoľvek zbrani akoukoľvek zbraňou.


V Bahad Zubu ide predovšetkým o správne pochopenie techniky. Veci bez správneho pochopenia neexistuje 100 percentné prevedenie a ide iba o fyzické cvičenie, nič viac. Dôležité sú tu základy. Platí tu, že jednoduché základné techniky sú najviac pokročilé techniky.

GM Epifanio " Yuli " Romo

sa narodil pri jednom z najznámejších miest Filipín a kolísky eskrimy, ostrove Cebu v roku 1949. Pochádza z klanu Romo, ktorý je široko-ďaleko známy svojou bojovou tradíciou a svojím rešpektom v kruhu eskrimadorov. Už v rannom veku bol zasväcovaní do tajov eskrimy prostredníctvom svojho strýka Islao Roma, obávaného exekútora/eskrimadora štyridsiatich rokov minulého storočia. V zrelšom veku sa učil repikada-pigada prostredníctvom potomka najznámejšieho z klanu Borinagovcov, Soferina Borinagu. V súčastnosti je jediným žijúcim nositeľom tohto systému na svete. Začiatkom sedemdesiatich rokov minulého storočia po presťahovaní sa do Manily sa vrhol do tréningu systému Balintawak eskrimy. Ako študent za zatvorenými dverami učiteľa Joe Go-a bol zasvätený do systému Tat Kun Tou. Od majstra Joe Go-a sa učil aj systém so 42 palcovou tyčou – Bio Olisi. Neskôr bol systém majstra Joe Go-a označovaný ako Go Ko Sha eskrima a pochádza z neho famózna práca nôh a ťažiska tela. V polovici sedemdesiatich rokov minulého storočia mal Yuli šťastie a stal sa spolu s Tonym Diegom jediným študentom legendárneho Antonia Tatanga Ilustrisima a jeho systému Kalis Ilustrisimo.


Tatanga, ako bol Antonio prezývaný, bol jedným z najväčších eskrimádorov tejto planéty a snáď každý eskrimádor sa už stretol s týmto menom. Samotný Tatanga začal vyučovať system Kalis Ilustrisimo ( tento názov však vznikol oveľa neskôr ) až v dôchodkovom veku, nakoľko sa bál, aby sa systém neobrátil proti nemu. Umožňoval mu totižto v jeho eskrimádorskej kariére vyhrať okolo 60 zápasov na život a na smrť a umožňoval mu prežiť v Manilskej časti Tondo so cťou. ( Táto časť Manily je známa svojou surovosťou a násilnou kriminalitou široko-ďaleko. Dokonca ani taxíky v tejto časti nezastavujú, aj keď cez ňu musia prechádzať. )


Rozhovor s GM Yuli Romom ( ktorý na tento blog uverejníme ) vznikol v mesiaci február 2010 v Manile, kde som mal česť sa stat jeho žiakom a šíriť tak toto umenie za hranicami Filipín.

Autor článku, Mišo Crkoň, sa venuje bojovým umeniam od roku 1987. V súčastnosti sa venuje iba tréningu BJJ/grappling a tréningu Bahad Zubu.
Je inštruktorom FFS – Floro fighting systems a držiteľom titulu Punong guro v systéme Bahad Zubu. Trvale žije v Írskom Limericku. Jeho záľuby sú cestovanie a spoznávanie BU po celom svete.