19 mája, 2007

Mýtus o obrane s nožom


Mýtus 1: Bojovník s nožom s Vami bude bojovať tak, že vám dá čas na aplikáciu vašich techník, čas na ohodnotenie jeho štýlu, čas na naplánovanie vašej obrannej akcie

Realita 1: Skúsený bojovník vám neukáže ani ostrie noža, pokiaľ vám ho nezaborí priamo medzi črevá. Pokúsi sa vás zabiť bez toho, aby ste si náznak útoku čo i len všimli. Väčšina bojových umení a vojenských štýlov boli vyvinuté v spoločnosti bez zákonov kde zákon tvorilo zopár ľudí s mocou. V dnešnej dobe je ilegálne niekoho len tak dobodať. Práca s nožom ktorú prezentujú väzni a vrahovia odráža realitu. Ak útočník máva nožom pred vami, aby vás obral o peniaze či len vyvolal vo vás strach, máte šancu v ktorej sa vám zíde tréning bojových umení. Ak sa však chcete potulovať v priestore gangu potom musíte byť pripravený na pasce bez výstrahy.

**********************************************************************************************

Mýtus 2: Potom čo vám ukáže nôž, použije ho ako zbraň dlhého dosahu. Teda prednou rukou, ktorú vystrčí proti vám, vás bude rezať, prípadne použije svoju hmotnosť pohybom dopredu a pokúsi sa vás bodnúť.

Realita 2: Pre zabijaka je ťažké robiť útoky aké vy požadujete. Žiadne z bojových umení nevyučuje boj nožom podľa reality, či už sa jedná o japonské, čínske alebo filipínske štýly.

Vyučuje sa akási hra s kockami. Napríklad rôzne štýly (aj vojenské) vyučujú rezacie pohyby v boji s odstúpením od útočníka. Takéto útoky sú pre časopisy a do filmu. Väzenský štýl je úplne iný. Takéto útoky môžete vidieť pri útoku, kde si samotný útočník udržuje vzdialenosť ako bezpečnostnú zónu. Takto útočí človek, ktorý sa cíti pomerne bezpečne a nie je videný, prípadne je príliš nahnevaný a je mu to jedno. Keď zabijak kombinuje pascu so silným a rýchlim útokom, používa najsilnejšie zbrane. Vy ste prekvapený, ste v zlej pozícii, bez vlastného bojového módu, teda príliš zraniteľný. Preto váš tréning musí zahrňovať nácvik obrany proti rýchlym a prekvapivým útokom. Pre veľkú pravdepodobnosť, že útokov bude zo strany útočníka niekoľko, hlavne ak vás chce zabiť bez svedkov, je nutné zvládnuť obranu proti mnohým typom útokov a obranu drilovať.

**********************************************************************************************

Mýtus 3: Mýtus zamrznutej ruky.

Platí to samozrejme pre obe ruky útočníka. Vo väčšine štýlov sa robí útok na ktorí obranca aplikuje páku po bloku útočiacej ruky. Z nejakého dôvodu sa vyučujú techniky na stojacej ruke ktorá bola pred tým blokovaná. Nehovoriac o tom že útočník má 2 ruky a málo kedy vidieť, že by sa obrana trénovala s vedomím tejto druhej ruky ktorá môže udrieť.

Realita 3: Ruka s nožom, ktorú zablokujete, si bude rezať cestu von zo zovretia minimálne tak rýchlo ako útočila. Bude rezať vaše predlaktie a telo , pričom druhá útočníkova ruka Vás v pohode zasiahne do tváre či hrdla.

Útočník môže použiť niekoľko spôsobov.

- Dostane Vás druhou neozbrojenou rukou.

- Bleskovo zaútočí a stiahne ruku, aby ste ju nemohli blokovať či zachytiť.

- Útočník sa začne prerezávať. Začne najbližším cieľom. Vy sa dostanete do šoku a vykrvácate.

Pokiaľ ide o väzenský štýl. Ten je smerovaný do neodkrytia útoku, aby sa eliminovala možnosť obrancu brániť sa. Používa sa voľná ruka na zachytenie cieľa a pritiahnutie. Prípadne sa obeť vtiahne do priestoru kde incident nebude videný.

**********************************************************************************************

Mýtus 4: Musíte skrátiť vzdialenosť a bojovať v dosahu noža.

Realita 4: Nôž je zbraň krátkeho dosahu a ak sa pokúsite bojovať v priestore jej dosahu naisto budete minimálne porezaný – s tým musíte rátať. Ak ste nútený bojovať proti útočníkovi s nožom, treba zväčšiť vzdialenosť od útočníka. Využite stoličky, taniere, nádoby na odpadky , prípadne aj hádzanie predmetov. Nevadí totiž ak je útočník cvičený na boj s nožom. On sa najprv k vám musí dostať na vzdialenosť, ktorá je určená pre boj s nožom.

Treba si uvedomiť, že nôž je nevyspytateľná zbraň s veľkou rýchlosťou a nepredvídateľným pohybom. Naozaj sa chcete dostať do žmýkačky?

**********************************************************************************************

Mýtus 5: Pokiaľ on mňa reže ja ho zabíjam.

Realita 5: Zabitie na jeden úder či bodnutie je veľmi ťažké, teda sa nedá s tým počítať pri obrane. Samozrejme dá sa to, ale keď sa to nepodarí, ste v sračkách. Toto nie je to čo by ste chceli. Hlboký rez v oblastiach ako je napríklad predlaktie, vás môže zastaviť v obrane pre určité fyziologické odpovede vášho organizmu bez možnosti kontroly.

Ruka ktorú obetujete na to aby ste vykryli sek na vaše hrdlo je pekný ťah, avšak pravdepodobne vám to znemožní použiť ju vo vašom útoku či nasledujúcej obrane, bez ohľadu na to koľkým iným by to fungovalo.

**********************************************************************************************

Mýtus 6: Ak ste dobrí v zápasení ste pripravený na boj.

Realita 6: Zápasenie je hra ktorá je bezpečná a bez ohľadu na to ako dobrý ste, nie je to boj. Naučí vás to rovnováhu, pohyb a techniky, ale nepripraví vás to na skutočný boj, keď musíte čeliť smrti, adrenalínovému šoku a brutalite.

Kriminálnik ktorý vás bude chcieť naozaj zabiť nebude s vami zápasiť. Jeho psychológia je úplne iná. Nebude mať strach, pretože on si vsugeroval svoju nepremožiteľnosť s jeho zbraňou aj s jeho predchádzajúcimi úspechmi.

Pokiaľ útočník začne mávať svojou zbraňou pred vami, ste šťastný ľudia. Máte teraz čas chopiť sa improvizovanej zbrane a zväčšiť vzdialenosť, prípadne utiecť.

Kyarorusan